Beste plaats terrasverwarmer: waar hang je ‘m op?

Uit de wind

De wind heeft grote invloed op de efficiency van terrasverwarmers. Een plek uit de overheersende windrichting is daarom ideaal.

Zet de verwarmer bij voorkeur niet vrijstaand midden op het terras, maar dichtbij een muur of schutting. Scherm de verwarmer ook af met schermen of planten.

Een windvrij terras heeft minder vermogen nodig voor dezelfde warmte. De verwarmer hoeft zijn warmte niet tegen de wind in af te geven.

Centraal gepositioneerd

Plaats de verwarmer wel zo centraal mogelijk ten opzichte van de zitplekken op het terras. Richt de warmte op de plekken waar mensen zitten.

Laat de verwarmer dus niet tegen een muur aan schijnen, maar plaats hem in het midden boven de tafel. Warmte stralingsafstand is beperkt, dus een centrale positie is het efficiëntst.

Niet tegen plafond of dak

Zorg voor voldoende afstand tussen de verwarmer en plafond of dak. Minimaal 90 cm is aan te raden, anders stroomt de warmte moeilijk naar beneden.

Ook voorkom je zo vlekken op het plafond door de hitte. Houd ook voldoende afstand tot brandbare materialen zoals hout of zeil. Controleer de gebruiksvoorschriften.

Geen verblinding

Richt terrasverwarmers niet te steil naar beneden. Een hoek van 30-45 graden is ideaal voor optimale straling zonder verblinding.

Zorg wel dat de onderkant van de verwarmer zichtbaar is vanaf de zitplekken. Anders verdwijnt de warmte nutteloos naar boven.

Dichtbij stopcontact

Voor elektrische terrasverwarmers is de positie ten opzichte van een stopcontact belangrijk. De verwarmer moet binnen het bereik van de elektriciteitskabel kunnen hangen.

Gebruik indien nodig een verlengkabel, maar wikkel deze volledig af i.v.m. oververhittingsgevaar. Stopcontacten buiten moeten spatwaterdicht zijn.

Stabiele ophanging

Zorg dat de gekozen positie geschikt is voor stabiele ophanging. Controleer of plafond of dakgoot het gewicht van de verwarmer kan dragen.

Kies een verankeringspunt dat niet scheefhangt en trilt. De verwarmer moet stevig en trillingsvrij hangen voor veilig gebruik. Gebruik ophangsets geschikt voor buitenmontage.

Met deze tips kies je de optimale positie voor je terrasverwarmer. Een centrale, windluwe plek niet te dicht tegen het dak is het meest efficiënt en veilig.

Plaats een reactie