Hoe werkt een infrarood terrasverwarmer?

Infraroodstraling

Infrarood terrasverwarmers maken gebruik van infrarood straling in plaats van conventionele warme lucht. Infrarood is onzichtbaar licht met een langere golflengte dan zichtbaar licht.

Deze infrarood straling wordt opgewekt door een verwarmingselement en via een reflector naar beneden gestraald. Hierdoor worden objecten en mensen verwarmd zonder de lucht er tussen te hoeven verwarmen.

Halogeenelement

Het verwarmingselement van een infrarood terrasverwarmer bestaat meestal uit een halogeenlamp. Dit is een lamp met een wolframdraad die extreem heet wordt en zo infrarood straling produceert.

De kwartsglazen ballon van de lamp filtert ultraviolette straling, zodat alleen infrarood overblijft. Het element kan temperaturen bereiken tot wel 3000°C!

Reflector

De reflector achter het halogeenelement zorgt voor bundeling en spreiding van de infrarood straling. Deze is vaak gemaakt van geborsteld roestvrijstaal voor optimale reflectie.

De reflector richt de straling naar beneden en spreidt deze uit over een bepaalde hoek. Zo kunnen meerdere mensen onder de verwarmer profiteren van de stralingswarmte.

Voordelen

Infrarood terrasverwarmers hebben een aantal voordelen:

  • Zeer efficiënte warmteoverdracht zonder lucht te verwarmen.
  • Comfortabel gevoel van directe stralingswarmte.
  • Geringe opwarmtijd, direct volledige warmte.
  • Weersbestendig en waterdicht uitgevoerd.
  • Minder energie verbruik dan conventioneel.
  • Geen CO2 uitstoot.

Werking optimaaliseren

Plaats een infrarood terrasverwarmer niet te hoog en richt hem op de zitplekken. Blijf binnen het stralingsbereik.

Schakel de verwarmer tijdig uit als een plek warm genoeg is, anders verdwijnt de warmte nutteloos omhoog. Combineer met andere verwarming voor optimaal comfort.

Plaats een reactie