Hoe voorkom je dat de stoppen doorslaan?

Oorzaken

Stoppen die doorslaan bij een terrasverwarmer worden meestal veroorzaakt door:

  • Overbelasting van het stopcontact door te veel apparaten
  • Onvoldoende wattage van het stopcontact
  • Defecte stroomkabel of verwarmer
  • Vocht in het stopcontact

Doorgeslagen stoppen zijn een teken dat er ergens een overbelasting of defect is. Het is belangrijk om de oorzaak op te sporen.

Juiste wattage

Controleer of het stopcontact waarop de terrasverwarmer is aangesloten wel voldoende wattage aankan. Een standaard wandcontactdoos levert vaak maar 16 ampère.

Een terrasverwarmer van 2000 watt verbruikt al bijna 10 ampère. Sluit daarom zware verwarmers aan op een groep met zwaardere bekabeling en stoppen, bijvoorbeeld via een aparte kookgroep.

Voorkom overbelasting

Zorg dat er niet teveel apparaten op hetzelfde stopcontact zijn aangesloten. Probeer grote stroomverbruikers zoals de terrasverwarmer solo aan te sluiten, dus zonder andere apparaten op hetzelfde groepje.

Gebruik indien nodig stekkerdozen met een eigen aan/uit schakelaar, zodat de terrasverwarmer separaat geschakeld kan worden.

Controleer bedrading

Controleer de stroomkabels op beschadigingen en vocht. Zitten alle aansluitingen en stekkers goed vast? Vervang defecte kabels.

Controleer ook de elektrische onderdelen van de terrasverwarmer. Defecte contacten kunnen voor overbelasting van de groep zorgen.

Waterdicht stopcontact

Zorg dat het stopcontact waarop de terrasverwarmer is aangesloten spatwaterdicht is uitgevoerd. Vocht kan voor kortsluiting en overbelasting zorgen.

Monteer het stopcontact uit de regen en gebruik een waterdichte aansluitdoos. Hang de kabel van de verwarmer zo op dat er geen regen in loopt.

Juiste aansluiting

Laat bij twijfel de elektrische installatie controleren door een erkend installateur. Deze kan beoordelen of de groep voldoende capaciteit heeft en de juiste aarding en veiligheidsvoorzieningen.

Zo voorkom je overbelaste groepen en doorslaande stoppen. Een veilige, juist uitgevoerde installatie kan de zware belasting van een terrasverwarmer prima aan.

Plaats een reactie