Zo onderhoud je jouw terrasverwarmer

Maak de reflector schoon

Bij gas terrasverwarmers met een aluminium reflector is goede reflectie cruciaal voor de warmteafgifte. Maak de reflector daarom regelmatig stof- en vettenvrij met warm water en een zachte doek. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Controleer ook of de reflector nog goed glad en onbeschadigd is. Vervang deze als er deuken of krassen in zitten, dat vermindert de reflectie.

Reinig de brander

Maak ook de brander zelf goed schoon door hem uit de behuizing te halen. Verwijder zorgvuldig alle stof en evt. spinrag van de brander en branderpijp. Zet de brander daarna weer goed vast.

Een schone brander zorgt voor een optimale en veilige verbranding. Voer dit onderhoud uit aan het begin en eind van elk verwarmingsseizoen.

Controleer de gasaansluiting

Controleer alle gasaansluitingen, koppelingen en slangen op lekkages en scheurtjes. Vervang direct ondeugdelijke onderdelen. Een gaslek is gevaarlijk en vermindert de efficiëntie.

Zorg dat koppelingen goed vast zitten en vet ze licht in met hittebestendig vaseline voor optimale afdichting. Vervang gasslangen preventief om de 2 jaar.

Voorkom vocht in elektronica

Zorg dat er geen vocht kan binnendringen bij elektronische en elektrische onderdelen. Controleer of de behuizing goed afsluit en dicht deze zo nodig extra af met silicone kit.

Droog een nat geworden verwarmer goed voor gebruik. Vocht kan kortsluiting en schade veroorzaken. Berg de verwarmer ’s winters binnen op.

Check de aan/uit-schakelaar

Controleer de werking van de aan/uit-schakelaar en draai deze zo nodig aan of vervang deze. Een defecte schakelaar die blijft hangen kan gevaarlijk zijn.

Test ook de werking van een afstandsbediening en vervang tijdig de batterijen hiervan. Gasverwarmers moeten van een afstand bediend kunnen worden.

Bevestigingspunten controleren

Controleer alle bevestigingspunten, ophangpunten en schroeven op stevigheid en slijtage. Draai loszittende schroeven aan en vervang versleten onderdelen.

Zorg dat de verwarmer stevig blijft hangen, zodat deze niet loskomt of gaat schudden in de wind. Controleer kabels op trekbelasting.

Winterklaar maken

Tap aan het eind van het seizoen de gasslang af en berg deze vorstvrij op. Spoel elektrische verwarmers door met lauw sopje en laat ze goed drogen voor opslag.

Dek de verwarmer af om stof en vuil te weren. Bewaar binnen vorstvrij in een droge ruimte. Zo begint de verwarmer het volgende seizoen weer als nieuw.

Met deze onderhoudstips houd je je terrasverwarmer jarenlang in optimale conditie voor een veilig en efficiënt gebruik. Regelmatige controles voorkomen storingen en verlengen de levensduur.

Plaats een reactie