Wat is het verschil tussen butaan en propaan?

Chemicaliën

Zowel butaan als propaan zijn koolwaterstoffen. Ze worden gebruikt als brandstof voor onder andere gasverwarming. Chemisch gezien verschillen butaan en propaan in de lengte van hun koolstofketens:

  • Butaan heeft 4 koolstofatomen (C4H10)
  • Propaan heeft 3 koolstofatomen (C3H8)

De langere koolstofketen van butaan zorgt voor enkele verschillen in gebruik.

Verdamping

Een belangrijk verschil is dat propaan gemakkelijker verdampt bij lage temperaturen dan butaan. De verdampingstemperatuur van propaan is ongeveer -40°C, tegenover 0°C voor butaan.

Propaan kan daardoor in vloeibare vorm makkelijker worden omgezet in gasvorm voor verbranding. Dit maakt propaan beter geschikt voor gebruik in terrasverwarmers tijdens de koudere wintermaanden.

Energie & kosten

Propaan geeft bij verbranding iets minder energie per kilo dan butaan, maar het verschil is klein. Butaan heeft een energie-inhoud van ongeveer 46 MJ/kg, tegenover 46,3 MJ/kg voor propaan.

Butaan is meestal iets goedkoper per kilo dan propaan. Maar voor grote installaties en professioneel gebruik wordt toch vaak gekozen voor propaan, vanwege de betere verdamping bij lage temperaturen.

Gebruik

Butaan wordt vaker gebruikt in draagbare, kleine gastanks en spuitbussen. Propaan wordt juist vaker toegepast in grotere, vaste gastanks en professionele installaties.

Voor terrasverwarming is propaan doorgaans de beste keuze, vanwege de lagere verdampingstemperatuur die bruikbaarheid in de winter garandeert. Ga bij de aanschaf van een gasterrasverwarmer dus bij voorkeur voor propaan.

Plaats een reactie