Wat zijn de verschillen tussen verwarmingselementen?

Elektrisch element

Elektrische terrasverwarmers werken met een elektrisch verwarmingselement. Dit element warmt op door elektrische weerstand wanneer er stroom doorheen gaat. Het wordt dus niet direct verhit, maar verwarmt geleidelijk en geeft dan stralingswarmte af.

Voordelen van elektrische elementen zijn dat ze schoon, veilig en gebruiksvriendelijk zijn. Er komen geen verbrandingsgassen vrij. Elektrische verwarmers zijn daardoor ook geschikt voor binnengebruik. Nadeel is dat ze vaak een hoger vermogen nodig hebben dan gastechnologie.

Gasbrander

Een gasbrander als verwarmingselement maakt gebruik van propaan- of butaangas. Het gas wordt verbrand in een open vlam. Deze vlam straalt direct warmte uit aan de omgeving.

Voordelen van gasbranders zijn de hoge efficiëntie en lagere benodigde wattage voor dezelfde warmte. Ook is de warmte beter richtbaar door de open vlam. Nadelen zijn de uitstoot en veiligheidsrisico’s bij onjuist gebruik. Ventilatie is vereist.

Halogeenelement

Een halogeenelement maakt gebruik van een wolframdraad die extreem heet wordt en zo infrarood straling produceert. Dit verwarmt voorwerpen en mensen zonder de lucht er tussen te verwarmen.

Voordelen zijn de efficiënte infraroodstraling en het aangename gevoel van directe stralingswarmte. Nadelen zijn het hoge energieverbruik en beperkte levensduur van het element.

Keramisch element

Keramische verwarmingselementen verwarmen een keramische plaat tot hoge temperaturen met behulp van gas. Deze plaat straalt dan gelijkmatige infrarood warmte uit zonder open vlam.

Voordelen zijn de strakke vormgeving, veiligheid en gelijkmatige stralingswarmte. Nadelen zijn de hoge kosten en kwetsbaarheid van de keramische plaat. Ze vergen ook meer onderhoud dan andere elementen.

Maak de juiste keuze

Voor terrasverwarming zijn gasbranders en halogeenelementen het meest effectief vanwege de infrarood stralingswarmte. Elektrische elementen zijn basaal maar veilig. Keramische elementen zien er mooi uit maar zijn duur en kwetsbaar. Laat je goed adviseren over het beste element voor jouw situatie.

Plaats een reactie