Vuurtafel voor je terras – uitgebreide gids

Een vuurtafel is een prachtige toevoeging aan je terras. De sfeervolle vlammen zorgen voor een unieke ambiance en aangename warmte tot laat in de avond. In deze uitgebreide gids lees je alles over vuurtafels, van typen en gebruik tot onderhoud en veiligheid.

Wat is een vuurtafel?

Een vuurtafel is een tafel met daarin verwerkt een vuurschaal of -kom. Deze wordt gevuld met bio-ethanol, een veilige vloeibare brandstof. Door de vlammen in de vuurschaal ontstaat een mooi en sfeervol vuureffect op tafelhoogte.

Vuurtafels zijn er in allerlei stijlen, van rond tot vierkant en van modern design tot klassiek. Ook de vuurschaal varieert; van ingebouwd in het tafelblad tot een losse vuurkorf of -kom op tafel. De sfeervolle vlammen zorgen voor een gezellige gloed op het terras.

Doordat de vlammen ingebouwd en omsloten zijn, is een vuurtafel veilig te gebruiken. Wel moeten een aantal voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Een vuurtafel is alleen geschikt en bedoeld voor buitengebruik op een terras.

Werking van een vuurtafel

In de vuurschaal of verbrandingskom van de vuurtafel wordt bio-ethanol gestort. Dit is een milieuvriendelijke en veilige vloeibare brandstof op alcoholbasis. Het wordt ook wel brandalcohol genoemd.

Met een speciaal vuurstokje, meestal bijgeleverd bij de tafel, wordt de bio-ethanol ontstoken. De vloeistof zal gaan branden met een mooie, rustige gele vlam. De hitte en het licht geven een haardvuureffect.

De vlammen worden naar boven toe afgesloten door een hittebestendig glasplaat. Dit zorgt ervoor dat de vlammen en warmte naar boven gericht blijven, voor een veilig effect. De glassoort en dikte verschilt per model.

Onderin de vuurschaal of verbrandingskom zitten openingen voor zuurstoftoevoer. Dit is nodig voor de verbranding. De brandstof en verbrandingsgassen worden afgevoerd en afgekoeld via deze openingen onderin.

De vlammen verwarmen de glasplaat, tafelblad erboven en de directe omgeving. Zo ontstaat sfeervolle warmte op tafelhoogte voor een gezellige ambiance. Wel is het belangrijk te beseffen dat een vuurtafel minder gericht en intens warmte afgeeft dan een terrasverwarmer.

Typen vuurtafels

Er bestaan verschillende typen vuurtafels, te onderscheiden op een aantal kenmerken:

Inbouw vuurschaal

Hierbij zit de vuurschaal verzonken in het tafelblad. Dit oogt erg stijlvol, maar het tafelblad moet wel hittebestendig zijn. De schaal kan vast ingebouwd zitten of uitneembaar zijn als inzetstuk.

Losse vuurkorf of -kom

De vuurschaal is een losse kom die op het tafelblad geplaatst wordt. Dit is makkelijker te verplaatsen en reinigen. Qua stijl is dit minder geïntegreerd. De kom moet wel stabiel staan en is kwetsbaarder.

Met houtset

Sommige vuurtafels hebben een bijpassende houtset, bestaande uit kunsthars houtblokken. Deze geven het vuur een meer authentieke uitstraling van een kampvuur en kunnen de vlammenkleur beïnvloeden.

Elektrisch of met gas

Vuurtafels op bio-ethanol zijn het meest voorkomend, maar er bestaan ook elektrische en gasmodellen. Bij elektrische vuurtafels is het vuureffect een LED-simulatie. Een gasmodel werkt op propaan.

Voor binnen en buiten

De meeste vuurtafels zijn gemaakt voor buitengebruik. Er zijn ook binnenmodellen, maar die geven veel minder warmte af en hebben geen verwarmingsfunctie. Een vuurtafel is echt bedoeld voor op het terras.

Met of zonder afdekplaat

Bij sommige vuurtafels kan de glasplaat worden afgedekt met een houten plaat als de tafel niet in gebruik is. Dit oogt strakker en voorkomt dat de glasplaat vies wordt tussen gebruik door.

Voor- en nadelen van een vuurtafel

Een vuurtafel heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Unieke sfeer en ambiance op het terras
  • Mooi uitzicht op het vlammenpatroon
  • Aangename warmteafgifte op tafelhoogte
  • Veilig dankzij afgesloten vuurschaal
  • Geurloze en schone verbranding
  • Milieuvriendelijke brandstof (bio-ethanol)
  • Geen gasflessen nodig

Potentiële nadelen en beperkingen zijn:

  • Duurder in gebruik dan een terrasverwarmer
  • Meer onderhoud dan een gewone tafel
  • Meer installatievereisten dan losse verwarmer
  • Meat brandstof voorzichtig omgaan
  • Niet geschikt als enige warmtebron

Een vuurtafel sfeer en gezelligheid en kan als aanvulling dienen op koude avonden. Verwacht er geen extreme hoeveelheden warmte van en zie het vooral als sfeermaker.

Wat heb je nodig voor een vuurtafel?

Bij de aanschaf van een vuurtafel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

De juiste brandstof

De meeste vuurtafels werken op speciale bio-ethanol brandstof. Dit is een vloeibare, milieuvriendelijke brandstof op alcoholbasis die geurloos verbrandt. Koop alleen bio-ethanol van een speciaalzaak, gewone brandalcohol is niet geschikt.

Aansteekmateriaal

Gebruik altijd het meegeleverde of voorgeschreven vuurstokje om de bio-ethanol te ontsteken. Probeer het nooit aan te steken met een gewone aansteker of lucifer, dit kan gevaarlijk zijn.

Vlammendemper

Sommige vuurtafels hebben een optionele vlammendemper om de vlammen wat in te dammen als het hard waait. Dit voorkomt uitdoven.

Beschermhoezen

Met een speciale beschermhoes blijft de vuurtafel mooi en schoon als deze niet wordt gebruikt. Vooral voor ingebouwde modellen handig.

Stabiele ondergrond

De vuurtafel moet altijd op een vlakke, stabiele ondergrond staan die het gewicht kan dragen en niet kan omwaaien. Dit is essentieel voor de veiligheid.

Goede ventilatie

Zet de vuurtafel nooit in een afgesloten ruimte en zorg altijd voor voldoende frisse luchtcirculatie om de verbrandingsgassen af te voeren.

Plaats een reactie